Recepten

TEXAS BEEF RIBS

 

TEXAS BEEF RIBS

In Texas gaat het bij barbecueën maar om één ding: beef! Trots als Texanen zijn op de kwaliteit van hun rundvlees willen ze geen afleidingen op hun bord. Geen saus en geen kruidenrub dus. Om de krachtige rundsmaak te complementeren gebruiken ze in Texas Dalmatian Rub, een simpel mengsel van zout en grove zwarte peper. In dit recept is het belangrijk dat je goede dikbevleesde short ribs gebruikt van een mooi met vet gemarmerd ras en dat je er ruim de tijd voor neemt. Na 8 tot 10 uur in de BBQ met krachtig rookhout ga je je tanden zetten in een bijzonder smaakvol stuk rund. 

 

BENODIGDHEDEN: 
- 3 hickory of eikenhout chuncks (grote stukken rookhout van circa 5 x 5 cm)
- Butcher paper (slagerspapier) of vetvrij bakpapier, optioneel
- kruiskopschroevendraaier
- BBQ guru, optioneel

 

BEREIDINGSWIJZE:
Duur: voorbereiding ½ uur, bereiding 8 uur. 


Bereid een BBQ voor op indirect barbecueën en breng deze naar een temperatuur van 115 °C.

Op de achterzijde (botkant) van de short ribs  zit een taai vlies. Wrik een kruiskopschroevendraaier tussen bot en het vlies en maak een wrikkende en trekkende beweging om het gehele vlies van de botten te trekken. Aan de vleeszijde kan er een laag vet of vliesjes zitten. Indien aanwezig snijd deze met een klein mesje weg totdat je mooi schoon vlees hebt. Meng voor de dalmatian rub het zeezout en de zwarte peper en bestrooi de gehele short rib rijkelijk met het zout-pepermengsel. Schrik niet van de hoeveelheid peper, door de lange garing wordt de smaak hiervan een stuk milder. 

Plaats de rookhout chunks tussen de gloeiende kolen en leg de gekruide short ribs met de botzijde op het rooster in de BBQ en sluit de deksel. Houd de BBQ gedurende 6-8 uur op een constante temperatuur van 115 °C (een BBQ Guru temperatuur computertje kan hierbij handig zijn). Voor het beste resultaat pak je de short ribs niet in aluminiumfolie, zo voorkom je een te mals eindresultaat. Je wilt juist een licht stevige bite behouden welke je krijgt bij een kerntemperatuur van  92 °C. 

Optioneel is om de short ribs na vier uur in butcher paper te wikkelen. Dit is vetvrij papier wat warmte en vocht deels doorlaat. Zo versnel je het kookproces zonder dat je de structuur van het vlees teveel beïnvloed. Texaanse Pitmasters zoals Aaron Franklin zweren bij het gebruik van butcher paper. 


 

Ingrediënten
• Ingrediënten (4 personen):
• 1 short rib (met 4 botten in 1 stuk) van circa 2 kg
Dalmatian Rub:
• Dalmatian Rub:
• 3 el grof zeezout
• 3 el gestampte zwarte peper (Verstegen gebruikt zwarte peper uit

Foto's

TEXAS BEEF RIBS

Gerelateerde artikelen

Jord & Jaap gaan vega
Jord & Jaap gaan vega
BERLiNER BRATWURST SaNDWICHeS
BERLiNER BRATWURST SaNDWICHeS
TeX MEX MC2 BuRGER
TeX MEX MC2 BuRGER
KOREaN BRATWURST BuNS
KOREaN BRATWURST BuNS
Deze website gebruikt cookies. Wij gaan zorgvuldig om met persoonsgegevens binnen de grenzen van de geldende privacy wet-en regelgeving.