Tools & technieken

Soorten BBQ's

Welke soorten barbecues zijn er? Wat zijn de verschillen, en welke barbecue past bij jou? Ontdek de plus- en minpunten van 4 verschillende soorten barbecues.

1. Houtskoolbarbecue

geven? Dan is dit jouw barbecue. De traditionele houtskoolbarbecues zijn rond. Dit wordt kettle style genoemd. De bekende Weber-barbecues zijn hier misschien wel het meest bekende voorbeeld van. 

Het grote voordeel van een barbecueën op houtskool? Houtskool en briketten branden op een hogere temperatuur dan gas. Zo kun je als een echte grillmaster het vlees mooi dichtschroeien.

Briketten en houtskool hebben echter wel vrij veel tijd nodig om op te warmen. Dat kan een nadeel zijn. Net als het schoonmaakwerk achteraf.

De plussen en minnen van houtskoolbarbecues op een rijtje:
+ hoge temperatuur
+ mooie grill- en rooksmaak
 - langzaam opwarmen
 - relatief veel schoonmaakwerk

 

2. Gasbarbecue

De gasbarbecue is ideaal voor de chef zonder geduld. Hij is snel op temperatuur en het schoonmaken na afloop is zo gepiept. Het nadeel van deze barbecue is dat hij geen rokerige smaak afgeeft aan je vlees of vis. Sommige gasbarbecues hebben een klein rookbakje. Maar zelfs dan proef je maar een kleine hint van rook. 

Kortom, dit zijn de plussen en minnen van de gasbarbecue:
+ goede temperatuurcontrole
+ relatief goedkope brandstof
 - zonder rooksmaak

 

3. Elektrische barbecue

Is gemak voor jou het toverwoord? Kies dan voor een elektrische barbecue. Die is binnen no time warm, en na afloop is-ie ook zo weer schoon. En dat zonder rookontwikkeling. Ideaal als je weinig tijd hebt, maar ook als jouw barbecueterritorium bestaat uit twee vierkante meter balkon! Je vlees mist dan overigens wel de rokerige barbecuesmaak. 

Plussen en minnen van de elektrische barbecue:
+ Geen losse brandstof nodig
+ Makkelijk schoon te maken
 - Geen extra smaak van rook of vuur

 

4. Kamado barbecue

Misschien wel de droom van iedere backyard professional: de kamado barbecue. Moderne kamado’s zoals de Big Green Egg zijn gemaakt van keramiek. Dat houdt de hitte goed vast, waardoor kamado’s zeer geschikt zijn voor grillen, roken, bakken en langzaam garen. En omdat je een kamado volledig kunt afsluiten, houd je niet alleen de hitte, maar ook de rook en die speciale barbecuesmaak vast. 

Veelzijdig, je kunt er zelfs brood in bakken
 Topkwaliteit
 - Relatief prijzig

 


En? Welke barbecue past het best bij jou?
 

 

 

Gerelateerde artikelen

Jord & Jaap gaan vega
Jord & Jaap gaan vega
BERLiNER BRATWURST SaNDWICHeS
BERLiNER BRATWURST SaNDWICHeS
TeX MEX MC2 BuRGER
TeX MEX MC2 BuRGER
KOREaN BRATWURST BuNS
KOREaN BRATWURST BuNS
Deze website gebruikt cookies. Wij gaan zorgvuldig om met persoonsgegevens binnen de grenzen van de geldende privacy wet-en regelgeving.